Generellt om allergener och allergenmärkning
Eftersom vissa vanliga ingredienser i livsmedel, som till exempel mjölk och nötter, kan ge allergiska reaktioner är det nödvändigt att kontrollera potentiella allergirisker mycket noggrant. I vårt kvalitetssystem har vi rutiner för att kontrollera allergener i hela produktionskedjan, från inköp av råvara till färdig produkt. Då vi är väl medvetna om de problem den allergiske konsumenten möter i sitt livsmedelsval arbetar vi kontinuerligt med förbättringar för att minska antal allergena ingredienser och risken för kontaminering.
På den färdiga produkten finns alla ingredienser, ner till minsta delingrediens, alltid angiven i ingredienslistan på förpackningen. Den ingrediens som ingår med störst mängd står alltid först i listan. Övriga ingredienser kommer sedan i fallande ordning så att den ingrediens som står sist ingår med minsta mängd. Om en allergen är ingrediens eller del av en ingrediens i en produkt finns allergenen alltid med i ingredienslistan helt enligt gällande lagstiftning.
På de flesta av våra produktionslinjer producerar vi produkter med olika smaksättning. När vi byter mellan olika produkter har vi rutiner som innefattar en mycket noggrann rengöring. Trots den mycket noggranna rengöringen kan vi inte utesluta att små mängder av en allergen blir kvar på linjen och kan överföras till nästa produkt eftersom delar av produktionen sker i ett slutet system där linjen inte kan tas isär vid rengöring. I de fall det finns risk att spår av en allergen sporadiskt kan finnas i en produkt trots den noggranna rengöringen märker vi produkten med "Kan innehålla...". Denna märkning innebär alltså inte att det alltid finns spår av allergenen utan är en information om att det vid enstaka tillfällen kan finnas risk för små mängder i produkten. Vi följer de rekommendationer som finns i branschens allergiriktlinjer och märker i samförstånd med kontrollmyndigheten.
Inom Mondelez International Norden pågår ett kontinuerligt arbete med att reducera antal riskallergen och minimera introduktion av nya. Genom att samordna produktion mellan våra olika fabriker har vi kunnat undvika jordnötter i vår Upplands Väsby-fabrik och tagit bort ägg både ifrån Maraboufabriken och Freiafabriken, vår systerfabrik i Oslo. Genom ombyggnader och processförändringar har vi också minskat risken för kontamination mellan olika linjer. Detta arbete pågår alltid och vi följer även utvecklingen vad gäller riskanalyser och framtagandet av gränsvärden, för att ytterligare kunna minska spårmärkningsbehovet.
Vi rekommenderar att allergiska konsumenter alltid läser ingredienslistan och den eventuella spårmärkningen.